«Спочатку був борщ»: що додають до страви у різних регіонах України

21146955_657294464480409_1335365678_o.jpg

Юрась КрасюкФото: Громадське радіо

Гість ефіру — організатор Фестивалю борщу Юрась Красюк.

Василь Шандро: Скільки років цьому фестивалеві?

Юрась Красюк: Років 8.

Василь Шандро: Скільки разів вдалося пофестивалити?

Юрась Красюк: Уже збилися з рахунку. Ми між позначкою 70 і 80 фестивалей.

Василь Шандро: Чи винятково приготуванням борщу позначується цей фестиваль?

Юрась Красюк: За формою це велике українське кулінарне шоу. Я намагався зробити його максимально інтерактивним, комунікабельним і веселим. Спочатку був борщ, а вже потім шоу.

Тетяна Трощинська: Скільки борщу ви приготували за цей час?

Юрась Красюк: Тонни. Одного разу на початках ми зробили рекорд України — 700 літрів борщу.

Сьогодні будемо готувати «йогівський» (овочевий) борщ та борщ з реберцями. В овочевому борщі немає м’яса, але є квасолька, білі гриби і навіть секретний інгредієнт – чорнослив, що додає аромат. Також у ньому багато зелені.

Василь Шандро: Без чого борщ – не борщ?

Юрась Красюк: Мабуть, передусім без буряка.

Василь Шандро:  Є якісь регіональні особливості борщу?

Юрась Красюк: На Закарпатті більше додають паприку, кидають туди щось гостреньке.

На Одещині, в селі Лимани, ловлять бички, додають рибу. Вони наловили бичків, ми їх в марлечку, щоб вони не розповзалися. Замість м’яса використовують рибу.

На Харківщині іноді додають сушені яблучка, грушки.

На Полтавщині іноді роблять борщ з малесенькими галушками.

Десь в Україні навіть вишню додають у борщ.

Повну версію розмови слухайте у доданому звуковому файлі.

About the Author

Громадське Радіо
Подкасти радіомережі “Громадське радіо” (м. Київ та область – 70,4 МГц (УКХ); м. Волноваха – 66,05 МГц (УКХ) та 103,8 МГц (FM); м. Краматорськ – 103,2 МГц; м. Красноармійськ – 99,6 МГц; м. Старобільськ – 90,2 МГц; с. Широке – 101,8 МГц; смт. Біловодськ – 92,6 МГц; смт. Білолуцьк – 100 МГц; смт. Зоринівка – 103,7 МГц). Сайт: hromadske.radio

Be the first to comment on "«Спочатку був борщ»: що додають до страви у різних регіонах України"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*