Карієс. Чому майже 100% українців мають цю хворобу? Профілактика vs. лікування

Докладніше про це розповів Ярослав Заблоцький, професор Львівського медичного університету, президент Асоціації імплантологів України та почесний президент Асоціації приватних стоматологів, автор книги «Як я став Заблоцьким. Пригоди стоматолога в червоному метелику».

«Культура американців щодо чищення зубів має 115 років. Американці та канадійці 115 років приходять до лікарів-стоматологів на професійну гігієну: тобто чищення зубів лікарем. Ця процедура придумана не для хворих, а для здорових. Всі дорослі люди кожні півроку мають приходити до лікаря-стоматолога, щоб професійно чистити зуби, а вдома мають чистити зуби двічі на день», — розповідає він.

zablockyy.jpg

Ярослав ЗаблоцькийГромадське радіо

Скільки українців ходять на професійне чищення зубів?

За моїми підрахунками, не більше одного відсотка (і то, це перебільшено). 20 років тому ми були першими в Україні, хто відкрив кабінет професійної гігієни. В наш кабінет приходив  один пацієнт на квартал, як би ми не розказували, що це потрібно, а потім один на місяць. Сьогодні в нас 1600 таких пацієнтів на рік.

Українська стоматологія стоїть на достатньо професійному європейському рівні. Але така процедура, як професійна гігієна зубів, це і для стоматологів зовсім нове бачення. Це не зовсім вигідна для них процедура, бо там важко заробити: українські пацієнти радше заплатять за пломбу, бо вони не звикли платити за те,чого не бачать.

Скільки коштує професійне чищення зубів?

У нас це коштує 100 доларів, як у Європі. Це перший візит. Якщо приходити кожні півроку — це 70 доларів: тобто 140 доларів на рік в преміум-клініці. Імплантат — це кілька тисяч доларів. Більше того, чистити зуби не боляче, а приємно, вставляти ж імплантат — це розрізи, хірургія, синці. Чисті зуби не хворіють. Якщо людина двічі на день чистить зуби і раз на півроку приходить до стоматолога за професійною гігієною, їй все рівно скільки коштує імплантат, бо їй це не треба.

Поради від лікаря-стоматолога:

Зуби потрібно чистити двічі на день. Навіть нема значення до чи після їжі. Якщо робити це регулярно, значить зуби чисті.
Просте правило: чисті зуби не хворіють.
Електрична щітка будь-якого бренду має колосальну перевагу (і це доведено американськими асоціаціями). Вона є тяжкою, коли людина тримає її в руках, не може занадто притиснути до зубів. А мануальна щітка потребує контролю, вона легка і людині здається, що її треба більше притискати, таким чином вона робить борозди на емалі.
За американськими та європейськими стандартами, дитині потрібно чистити зуби до десяти років.
Є дві хвороби, через які люди втрачають зуби: карієс (дірки в зубах, утворюється тільки на брудних зубах) і пародонтит (запалення ясен, спричинене інфекцією).
Зубні нитки — це корисно, але останні наукові публікації свідчать про те, що люди погано ними користуються. Тому найкраще використовувати йоршики, маленькі щіточки різних розмірів, які чистять між зубами.

Повну версію розмови та більше корисних порад слухайте в доданому звуковому файлі.

Повну версію розмови слухайте в доданому звуковому файлі.

About the Author

Громадське Радіо
Подкасти радіомережі “Громадське радіо” (м. Київ та область – 70,4 МГц (УКХ); м. Волноваха – 66,05 МГц (УКХ) та 103,8 МГц (FM); м. Краматорськ – 103,2 МГц; м. Красноармійськ – 99,6 МГц; м. Старобільськ – 90,2 МГц; с. Широке – 101,8 МГц; смт. Біловодськ – 92,6 МГц; смт. Білолуцьк – 100 МГц; смт. Зоринівка – 103,7 МГц). Сайт: hromadske.radio