Шістьох адвокатів полковника Без’язикова оплачують зі спеціальних фондів

Любомир Ференс: Наскільки достовірними можна вважати записи, оприлюднені СБУ, де Іван Без’язиков спілкується із кураторами із самопроголошеної ЛНР?

Віктор Губський: Певна медіаатака на пана Без’язикова відбулася ще до розгляду питання щодо обрання запобіжного заходу. У медіа видали ту інформацію і в тому вигляді, у якому вважали за потрібне, і таким чином створили суспільну думку і вплинули на суд.

Щодо записів — я, як і всі, чув на записі голос, схожий на голос пана Без’язикова, і це чийсь голос. Кому він належить і як його ідентифікували — мені невідомо, і це має бути доведено належними доказами.

Тільки після проведення відповідних експертиз на ці записи можна посилатися для підтвердження підозри, оголошеної Без’язиковому.

Олег Юрченко: На нашу думку, СБУ поводиться процесуально некоректно, оскільки презумпція невинуватості, і заявляти, що ця особа винна і вчинила дії, що підпадають під ККУ, неприпустимо. СБУ як орган досудового розслідування зловживає своїми правами.

Любомир Ференс: 14 грудня Шевченківський районний суд вибрав арешт як міру запобіжного заходу для Івана Без’язикого.

Віктор Губський: На жаль, ще не відбулося судове розслідування в апеляційній інстанції, проте враховуючи, що такі позиції оприлюднюються обвинувачувачем, я вважаю, що можу розповісти, які докази були надані у суді.

А це два протоколи допиту свідків. Один із них у відеозверненні, оприлюдненому на YouTube, сказав, що залишається вірним ДНР. Цю позицію підтвердив і Олег Котенко з групи «Патріот».

Другий свідок казав, що бачив Без’язикого у камуфляжі, коли перший намагався його завербувати. Жодного доказу, який би підтверджував склад злочину, у якому підозрюють Без’язикова, у допиті також немає.

Я вважаю, що запис був оприлюднений, щоб хоч якось виправдатись, на підставі чого взяли під варту особу, яку тримали під вартою два роки, яка все своє життя присвятила служінню Україні.

А яка інформація у цих записах? Де підтвердження, що він прийняв чиюсь пропозицію, когось допитував тощо?

Уривок розмови його дружини з Басуріним — це коли вона сама, без допомоги служб намагалася знайти свого чоловіка, і як інші дружини полонених, вона використовувала всі можливості.

Любомир Ференс: У записі від 30 серпня 2014 року Без’язиков отримує дані від інформатора про переміщення українських військових в районі Андріївки. Ви вважаєте, що ця розмова свідчить про відносини полонений — той, хто взяв у полон?

Олег Юрченко: Ми можемо стверджувати одне: хтось повідомив Без’язикову про рух якоїсь техніки — там немає жодного слова про те, що це українська техніка. Для чого — ми не знаємо, але це не те, про що говорить СБУ.

Основний свідок, якого задіяло СБУ, розповідає про свою позицію у полоні. На питання «що ти робив у полоні» він дуже чітко відповів: «Я робив те, що казали, як і інші».

Я не маю права ні судити, ні робити якісь висновки, тому що я не був у полоні. А ті, хто там був, кажуть, що там роблять те, що їм наказують.

Любомир Ференс: У розмові від 5 вересня 2014 року полковник Без’язиков нібито спілкується із його начальником із позивним «63-й». Цей начальник чітко говорить іншій людині передати телефон людині із позивним «дядя Ваня» або «Луїс».

Віктор Губський: Я не знаю обставин, за яких Без’язиков отримував такі позивні. Я знаю, що такі прізвиська є в усіх полонених. Про те, що в нього були такі прізвиська, Без’язиков повідомив ще до затримання. Його допитували відразу після звільнення, і він досить чітко повідомив, що його так називали, і про це знали полонені.

У нас викликає сумнів, якщо Без’язиков був заступником розвідки в ДНР, як про це стверджує СБУ, то важко собі уявити, що така особа могла допустити, що свідок, який бачив його у формі і з пістолетом, повернувся з полону. А Без’язиков доклав зусиль, щоб його звільнити.

Віктор Губський: Підозра ґрунтується на показаннях, які Без’язиков надав як свідок в іншій справі.

Під час брифінгу, який відбувався ще за кілька годин до того, як клопотання було вручене захисникові і надійшло до суду, представники СБУ заявили, що того дня буде обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Любомир Ференс: Ви спілкувалися з Іваном Без’язиковим щодо записів, які оприлюднила СБУ?

Олег Юрченко: Він каже, що дійсно спілкувався із «63-м», і з іншими людьми. Про це він заявляв ще під час допиту після повернення з полону. Він повідомив усіх осіб, з якими контактував, повідомив, щодо чого контактував, а також де розташовувався цей офіс.

Тобто всі ці факти повідомив Без’язиков, інше питання, яким чином вони сьогодні представлені. У цьому випадку має бути презумпція невинуватості. Наш КПК передбачає реабілітацію особи, якщо підозра не буде підтверджена. Проте фактично механізму немає. Всі ЗМІ вже назвали Без’язикова зрадником.

About the Author

Громадське Радіо
Подкасти радіомережі “Громадське радіо” (м. Київ та область – 70,4 МГц (УКХ); м. Волноваха – 66,05 МГц (УКХ) та 103,8 МГц (FM); м. Краматорськ – 103,2 МГц; м. Красноармійськ – 99,6 МГц; м. Старобільськ – 90,2 МГц; с. Широке – 101,8 МГц; смт. Біловодськ – 92,6 МГц; смт. Білолуцьк – 100 МГц; смт. Зоринівка – 103,7 МГц). Сайт: hromadske.radio