Подкаст: Відтворювати в новому вікні | Скачати (13.0MB) | Репост
Тетяна Трощинська: Розкажіть про вашу спільноту «Насіннєва скарбниця України».
sytnyk.jpg
Тетяна СитникГромадське радіо
Тетяна Ситник: Я просуваю цей ринок для того, щоб наша нація була здорова. А для органічних фермерів необхідна якась насіннєва база, і дуже потрібно, щоб вона була не з-за кордону, а наша власна. Тому що наші селекційні напрацювання та народні сорти рослин є автентичними та природніми для України. Тому вони сильніші і більш захищені від хвороб, і зазвичай не потребують хімії.
Василь Шандро: Чи багато залежить від того, що ти ще додаєш в землю, окрім самої зернини, — хімічні добавки, наприклад?
Тетяна Ситник: Нам бажано повернутися до природнього землеробства та до тих технічних біозасобів, які не порушують біологічну цільність ґрунту. А якщо земля буде здорова, то і врожай теж.
Наші селекційні напрацювання та народні сорти рослин є автентичними та природніми для України, адже сильніші і більш захищені від хвороб, і зазвичай не потребують хімії.
Тетяна Трощинська: Чи можна сказати, що органічне фермерство дорожче для фермера?
Тетяна Ситник: Органічне фермерство дорожче для фермера, якщо застосовувати імпортне органічне насіння та закордонні біозасоби захисту рослин. А якщо ми будемо обирати українське надбання, воно буде дешевше коштувати. Для органічного врожаю не потрібна велика оранка, тут не потрібне велике дороге обладнання.
nasinniva_skarbnycya_ukrayiny.jpg
Органічні помідориФото з Facebook сторінки Насіннєвої скарбниці України
Щодо розміру культури. Наприклад, часник, який зараз є нішовою культурою. Коли ви купуєте часник в грудні і січні, то він привезений з інших країн. Чому так? Тому що нашим бізнесменам вигідніше продати головку часнику з більшою вагою, а це є озимий часник, великий недолік якого в тому, що він не так довго зберігається, приблизно до грудня. І до цього часу бізнесмену вигідно його продати, інакше далі він висихає. Але в Україні ще зберігся ярий часник, який сіється по весні. В нього дрібненькі лусочки, але він більш гіркий, тобто справжній, і може зберігатися рік-півтора. Це велика перевага, це те, про що забули наші фермерські господарства.
Наші фермери мають обирати такі культури, які легко зберігаються, які для цього не потребують фунгіцидів.
Тим, хто займається органічним сільськогосподарством, я дуже раджу дивитися на смак та повертатися до смаку України. Адже в кожній області кожна культура має різний смак та аромат. Ми маємо ці смаки та аромати зберігати.
Органічне фермерство дорожче для фермера, якщо застосовувати імпортне органічне насіння та закордонні біозасоби захисту рослин
Тетяна Трощинська: Ви принесли до нас ніжинські огірки, які притаманні тільки цьому регіону. Які ще унікальні культури є в Україні?
Тетяна Ситник: Взагалі «Насіннєва скарбниця» почалася із ініціативної групи. Є така Зелена школа в Україні, це громадська спільнота, з якою ми об’єднуємось, проводимо курси. Коли ми в 2015-му році піднімали тему, що нам із зеленої тематики необхідно піднімати в Україні, я підняла питання щодо насіння для органічних фермерів. Їм дорого купувати закордонне сертифіковане органічне насіння, отже вони були зацікавлені, і таким чином народилася «Насіннєва скарбниця України».
ogirky.jpg
ОгіркиФото з Facebook сторінки Насіннєвої скарбниці України
Хочу сказати, що ніжинські огірки ще на початку ХІХ сторіччі знали в 56-ти країнах світу. За останні десятиліття, коли розвивалося сільське господарство України, до нас попало багато насіння з-за кордону. І ми майже втратили це насіння. Є станція в Крутах, де досі зберігають і підтримують цю генетичну базу. Колись ще Катерина ІІ видала указ, що хоче споживати саме ніжинські огірки.
На західній Україні ми можемо споживати квасолю, яка називається Ясьо. Це квасолина 4-5 см в розмірі, і коли вона розварюється, то виглядає, як шмат м’яса. Вона може стати у пригоді вегетаріанцям та людям, які зараз постують.
nasinnya.jpg
Біологічно чисте насінняФото з Facebook сторінки Насіннєвої скарбниці України
Василь Шандро: Що робити людям, які мешкають не в селі, не на землі, а мають тільки балкон, де можна щось посіяти?
Тетяна Ситник: Можна посіяти трави або якісь харчові квіти, і вам цього буде достатньо.
Але гідропоніка — те, що можна вирощувати в домашніх умовах, не відноситься до органічного виробництва, тому що там застосовується мінеральна рідина, в якій містяться нітрати.
Василь Шандро: Наскільки позначка «еко» на багатьох продуктах відповідає тому, про що ви говорите?
Тетяна Ситник: Якщо це європейський логотип — прямокутник зеленого кольору, на якому зірочками намальований євролисточок, то цьому значку можна довіряти. Він означає виробництво органічної продукції по всьому ланцюгу — від чистого насіння до пакування.
В Україні скоро буде логотип, який буде позначати органічне виробництво в Україні — це два кола, одне жовте, інше блакитне. Вони об’єднані і посередині буде маленький зелений листочок.
Тетяна Трощинська: Чи багато органічних фермерів в Україні?
Тетяна Ситник: Близько 300-350, вони щоквартально зростають, багато хто в минулому році був у перехідному періоді, а зараз вони отримують сертифікати.
Be the first to comment on "Де знайти українське органічне насіння, яке дешевше, ніж європейське?"